Dzięki stosunkowi 60% Arabiki do 40% Robusty, Vergano Gran Aroma jest doskonale zbalansowaną kawą dla każdego, kto lubi mocniejszą kawę. Stosunek Robusty do Arabiki gwarantuje, że kawa ma tylko odrobinę kwasowości i piękną cremę. Wspaniały smak tej kawy uzyskuje się dzięki powolnemu, starannemu paleniu, aby zapewnić wspaniały aromat w każdej filiżance. Ponieważ jest to mieszanka z wyższą zawartością Robusty, a tym samym wyższą zawartością kofeiny, zalecamy picie jej najpóźniej po południu. Kawa nadaje się jednak również do picia rano, w południe i wczesnym popołudniem.
Ziarna Arabiki pochodzą z Ameryki Środkowej, a ziarna Robusty z Afryki. Palona przez tradycyjną palarnię w Turynie.
Charakterystyka smaku
Aromat @ @ @ @ @
Body @ @ @ @ @ @ @
Słodycz @ @ @ @ @
Intensywność @ @ @ @ @ @
Krągłość @ @ @ @
Palarnia Vergnano ma długą tradycję sięgającą 1882 roku, kiedy to Domenico Vergnano rozpoczął palenie kawy w swoim małym sklepie w mieście Chieri, u podnóża wzgórz turyńskich. Wkrótce po założeniu, Domenico skoncentrował się wyłącznie na paleniu i sprzedaży kawy. Punktem zwrotnym w jego karierze była decyzja o zakupie plantacji kawy w Kenii w wieku 30 lat. Palarnia Vergnano to firma rodzinna prowadzona obecnie przez czwarte pokolenie rodziny Vergnano. Obecnie kawa Vergnano jest eksportowana do ponad sześćdziesięciu krajów na całym świecie i jest jednym z najlepszych włoskich producentów na rynku. Koncentrując się na jakości kawy i przyjazności dla środowiska, kawa Vergnano posiada certyfikaty Organic, BRC Food i IFS. Obecnie Vergnano wykorzystuje najlepsze technologie, w tym czujniki optyczne do usuwania ziaren z już wypalonej kawy, które nie spełniają najwyższych wymagań jakościowych.