Kostarykańska kawa znana jest z wysokiej jakości - większość eksportowanej kawy to SHB (Strictly Hard Bean), a drobni rolnicy dbają o jej przetwarzanie. W Kostaryce można uprawiać tylko ziarna arabica, które są przetwarzane na mokro, dlatego kraj ten nie eksportuje kawy niskiej jakości.
Ma ona przyjemny słodko-kwaśny, mocny, pełny smak i delikatny, korzenny aromat.
Jest ceniona jako jedna z najlepszych kaw na świecie. Na południe od San José znajduje się Tarrazu, najsłynniejszy obszar uprawy kawy w kraju.
Polecamy ją kobietom ze względu na jej delikatność, a tym, którzy dopiero zaczynają przygodę z kawą, ze względu na jej równowagę. Jednak każdy może dać się uwieść delikatnemu smakowi kawy, wzmocnionemu przez tropikalne słońce i wody Pacyfiku.
Torebka jest wyposażona w aromatyczny zawór zapewniający doskonałe przechowywanie kawy.